Avokado ulje

299.00 дин.2,000.00 дин.

Naziv dolazi od grčke rieči ”Persea” – stablo i latinske riječi”Gratissima” – vrlo ugodno, zadovoljavajuće. Ime ”Avokado” potiče od španske reči ”aguecate” koja vuče koren iz starog astečkog naziva ”ahuacatl” što znači testis (zbog oblika ploda).

Avokado potiče iz tropskih i subtropskih područja Južne i Severne Amerike. U 15.veku otkrili su ga španski osvajači pa se od tada do danas biljka raširila širom sveta. Tako se avokado danas uzgaja u Španiji, srednjoj i južnoj Africi, Indoneziji, Sjedinjenim Državama, Kini i Izraelu. Najveći proizvođač avokada je Meksiko sa više od milion tona godišnje.

Danas je avokado neizostavan deo vegetarijanske ishrane. Zbog visokog sadržaja masti i proteina koristi se kao svojevrsna zamena mesnim namirnicama. Ipak, možda je najznačajnija savremena primena avokado ulja u kozmetici i farmaciji. Zbog svog jedinstvenog sastava i svojstava ulje avokada postalo je dragoceni sastojak u brojnim kozmetičkim preparatima, dodacima prehrani pa i lekovima.

Najkvalitetnija biljna ulja avokada dobijaju se hladnim presovanjem celog ploda. Zbog visokog sadžaja vrednih masnih kiselina u mesu ploda i koštici presuju se čitavi plodovi, a ne samo semenke. Zbog toga ulje avokada ima blago zelenkastu boju i blagi miris. Najčešće se ovako dobijeno ulje koristi u kozmetici, kao visokokvalitetno začinsko ulje za salate, u nezi kose i preparatima za sunčanje.

U kozmetici je poznato svojstvo hladno presovanog ulja avokada da omekšava kožu te pomaže prenosu aktivnih supstanci u dublje slojeve kože. Ima izrazito visok postotak penetracije u kožu.

Očisti
Šifra proizvoda: avokado-ulje Kategorija: Oznaka: