Cecin Špajz – E-Shop

Politika upotrebe kolačića

U skladu sa zakonskom regulativom vezanom za zaštitu podataka o ličnosti, obaveštavamo Vas o načinu korišćenja ili čuvanja kolačića na Vašim računarima, mobilnim telefonimaili ostalim uređajima koje koristite za pristup internetu.

Ovaj sajt, kao i mnogi drugi, koristi male tekstualne fajlove koji se nazivaju kolačići da bi vam pomogao da prilagodite svoje iskustvo. Saznajte više o kolačićima i kako ih možete kontrolisati.

Šta su „kolačići“?

Kolačići su mali tekstualni fajlovi, koji se nalaze na Vašem računaru, mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju koji koristite za pristup internetu, dok pretražujete sajtove.

Kolačiće koristimo da bismo sadržaj prilagodili Vašim interesovanjima/potrebama i obezbedili Vam bolje korisničko iskustvo. Pomoću kolačića dobijamo informacije o Vašim pretraživačkim navikama, koje možemo koristiti kako bismo personalizovali Vaše delovanje i ustanovili modele kretanja korisnika. Ovo radimo u cilju utvrđivanja korisnosti informacija na našem veb sajtu, radi sagledavanja efikasnosti našeg navigacionog sistema i pomaganja korisnicima da dođu do traženih informacija. Na taj način kontinuirano poboljšavamo predstavljanje informacija i usluga.

Postoje 2 glavne kategorije kolačića:

Kolačići po sesiji – Nazivaju se i prolaznim kolačićima, ovi kolačići se brišu kada korisnik zatvori veb pretraživač. Kolačić po sesiji se čuva u privremenoj memoriji i ne zadržava se nakon zatvaranja pretraživača ili nakon što se korisnik odjavi.

Trajni kolačići – pomažu sajtovima da pamte vaše podatke i podešavanja kada ih ponovo posetite kasnije. Ovo rezultira bržim i povoljnijim pristupom, jer na primer, ne morate ponovo da se prijavljujete. Trajni kolačići mogu takođe da sadrže kolačiće smeštene sa drugog sajta, a ne onog koji korisnik trenutno posećuje (poznati i kao „kolačići trećih lica“) – koja se anonimno mogu koristiti za pamćenje korisničkih podešavanja.

Kako ovaj veb sajt koristi kolačiće?

Poseta stranici ovog sajta može generisati sledeće vrste kolačića:

Osnovne kolačiće, kolačiće performansi sajta i kolačiće socijalnih mreža

Neki od ovih kolačića mogu biti postavljeni od strane trećih lica.

Osnovni kolačići

Oni vam omogućavaju da odredite svoje postavke kolačića i takođe vam omogućavaju pristup glavnoj funkcionalnosti ovog sajta. Ovi kolačići čuvaju određene korisničke postavke u vezi sa ovim sajtom, tako da ih korisnik ne treba postavljati svaki put kada poseti sajt.

Kolačići performansi sajta

Ovi kolačići uključuju kolačiće performansi i kolačiće za analizu saobraćaja. Omogogućavaju nam da na zbirni način izmerimo posećenost našeg sajta, da identifikujemo izvore poseta, da dobijemo informacije o najviše i najmanje posećenim stranicama i o tome kako korisnici komuniciraju sa sajtom.

Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju su anonimne. Ovi kolačići su postavljani od strane trećeg lica Web Analytics services (npr: Google Analytics).

Kolačići socijalnih medija

Ovi kolačići mogu biti postavljeni putem našeg sajta putem usluga društvenih medija. Ovaj sajt ne može pristupiti kolačićima koje su postavile treća lica, a treća lica ne mogu pristupiti kolačićima postavljenim od strane ovog sajta. Na primer, kada delite sadržaj pomoću dugmeta na društvenim mrežama, vašu aktivnost pratiće samo taj servis.

Kako da isključim kolačiće?

Obično je moguće zaustaviti vaš pretraživač da prihvata kolačiće ili zaustaviti prihvatanje kolačića sa određenog sajta.

Svi moderni pretraživači omogućavaju vam promenu postavki kolačića. Ova podešavanja se obično nalaze u meniju „opcije“ ili „postavke“ vašeg pretraživača. Takođe biste trebali da koristite opciju „Pomoć“ u vašem pretraživaču za više detalja.

Ako želite da saznate više o kolačićima i njihovoj upotrebi na Internetu, biće vam od pomoći link na Google https://policies.google.com/technologies/cookies